5 saker att tänka på innan du blir egenföretagare

Senast uppdaterad: 6 juni 2023
Bilde

    Drömmer du om att starta eget? Med eget företag har du friheten att bestämma över din arbetsdag, men det finns några saker du måste komma ihåg innan du tar steget som företagare. Att vara egenföretagare innebär att du själv bestämmer var och när du arbetar och vad du gör. 

    För att du ska kunna starta ett eget företag kräver myndigheterna att du arbetar på egen bekostnad och risk, dvs. att du ansvarar för det du levererar och den utrustning du använder.

    Till skillnad från hobbyverksamhet måste ditt företag också ha potential att gå med vinst. Om du uppfyller dessa krav kan du starta ditt eget företag. Men innan du börjar bör du ställa dig följande frågor:

    Vi hjälper dig att hitta rätt revisor

    Få erbjudanden från 3 bra leverantörer. Tjänsten är helt gratis och icke bindande.

    1. Vad ska du göra och hur ska du göra det?

    Tänk på vad du är bra på och vad du tycker om att göra – kan du göra det till ett yrke? Familj och vänner, och även potentiella kunder, kan ha goda idéer här.

    För att ta reda på detta kan du skapa en enkel affärsidé. Det hjälper också om du har konkreta varor eller tjänster att visa upp i en potentiell portfölj. Detta betyder oftast mer för kunderna än ett CV.

    Du måste också tänka på det praktiska: hur kommer du att strukturera din arbetsdag? Att vara egenföretagare innebär att du inte alltid kan gå hem i slutet av arbetsdagen.

    Du måste också tänka på var du kommer att arbeta från och vilken utrustning du kommer att behöva för jobbet. Kom ihåg att du kan dra av kostnaderna för ett hemkontor, mobiltelefon och dator, bilanvändning med mera. 

    2. Är du redo att bli självständig?

    När du startar ditt eget företag är du chef, säljare och revisor. Åtminstone tills du anställer eller anlitar någon som hjälper dig.

    Som näringsidkare måste du fakturera dina kunder när du har levererat en vara eller tjänst, i stället för att få betalt för ditt arbete. Som tur är finns det många redovisningsprogram som kan göra den här processen så enkel som möjligt för dig. 

    Om du också vill sköta din bokföring själv med hjälp av bokföringsprogram är det också möjligt. Om det är för krävande rekommenderas att du hittar en revisor som kan hjälpa dig rätt in i tjänsten. 

    Egenföretagare är skyldiga att betala skatt och moms om de säljer något som är momspliktigt, och de måste anmäla sin verksamhet till myndigheterna.

    Känner du till dina rapporterings- och skattskyldigheter? När du driver en enskild firma måste du betala förskottsskatt fyra gånger om året, lämna in en skattedeklaration som omfattar både dig och ditt företag och i vissa fall lämna in årsbokslut, en momsdeklaration och en a-märkning.

    3. Hur ska du tjäna pengar?

    En affärsplan och en affärsmodell är bra verktyg när du driver ditt eget företag. Oavsett vad du gör är det en bra idé att upprätta en affärsmodell som talar om vad du kommer att göra, för vilken kundgrupp och hur du kommer att tjäna pengar på det. 

    Affärsplanen är mer djupgående och innehåller vanligtvis marknadsundersökningar, konkurrentanalyser, finansieringsalternativ och så vidare.

    Du kanske inte behöver en affärsplan, men den kan hjälpa dig om du är osäker på om det finns en marknad för det du säljer, om du behöver finansiellt stöd eller om du har många konkurrenter.

    4. Vilka inkomster och utgifter kommer du att ha?

    Du bör beräkna vad dina varor eller tjänster måste kosta för att generera den omsättning du vill ha. Det handlar inte bara om timpriser utan också om kostnader för lokaler, utrustning osv.

    Din driftsbudget är en översikt över dina kostnader och intäkter. I den budgeten bör du också inkludera kostnader som till exempel att betala någon för att skapa din företagswebbplats åt dig. Om du skulle göra det själv skulle du naturligtvis kunna skapa en webbplats åt dig själv gratis, men andra kostnader som datorutrustning eller programvarukostnader skulle ingå. 

    I en kassaflödesbudget anger du dina inkomster och utgifter varje månad för att se till att du har tillräckligt med pengar för att täcka dina affärsräkningar när de kommer in.

    5. Har du tänkt igenom hela processen?

    Innan du börjar bör du ha en överblick över det arbete som ska göras och ha satt upp några bra rutiner för att ta itu med dina uppgifter. Detta inkluderar:

    Försäljning och marknadsföring – Ska du sälja till privatpersoner, företag eller båda? Hur kommer du att marknadsföra ditt företag? Kommer den bara att finnas på nätet eller kommer du att ha en butik, salong etc. eller köra till kunderna? 

    Klagomål och krav – Vad ska du göra om en kund klagar på en produkt eller om det finns problem med produkten eller tjänsten?

    Fakturering – Vad ska du använda för att skicka en faktura? Vet du vad som enligt lag måste ingå? 

    Bokföring – Hur ska du föra bokföring? Med mindre än 600 kvitton per år kan du använda en bokföringsmall, men du får mycket mer hjälp av ett bokföringsprogram. Du säkerställer också en säker förvaring av dina bokföringshandlingar. Läs mer om bokföringsskyldigheter.

    Påminnelser/indrivningar – Det kommer att finnas fall där kunder betalar sent eller inte vill betala, så vilka förfaranden bör du ha för påminnelser och indrivningar? Det är frivilligt att skicka påminnelser, och inkassokrav måste skickas minst två veckor innan inkassoprocessen kan påbörjas.

    Merförsäljning och kunduppföljning – Vilka möjligheter till merförsäljning har du? Och hur ofta ska du kontakta befintliga kunder? Här finns stora möjligheter att öka din omsättning och förbättra kundnöjdheten och ditt rykte.

    Vi hjälper dig att hitta rätt revisor

    Få erbjudanden från 3 bra leverantörer. Tjänsten är helt gratis och icke bindande.

    Du kan börja i dag

    Att ta steget till eget företagande kan verka skrämmande, men för många människor är det otroligt givande. 

    Genom att starta ett eget företag får du bestämma vad du arbetar med och hur din arbetsdag ser ut. Och du lär dig mycket på vägen.