Bra faktureringsprogram för företag och föreningar

Senast uppdaterad: 21 april 2023
Bilde

  Att ha ett bra faktureringsprogram gör redovisningen mycket enklare. Det finns många program att välja mellan och de har alla sina för- och nackdelar. Om du letar efter ett bra faktureringsprogram till ditt företag eller en förening kan du använda den här guiden för att jämföra alternativen med varandra. Flera av programmen tillåter automatiserade processer och möjlighet att skapa fakturor på några få sekunder. De faktureringsprogram vi går igenom i den här guiden är några av de mest använda i Sverige. 

  Vi hjälper dig att hitta rätt revisor

  Få erbjudanden från 3 bra leverantörer. Tjänsten är helt gratis och icke bindande.

  Fortnox

  Fortnox har en komplett företagsplattform som över 400 000 företagare har valt att använda. De erbjuder faktureringsprogram som passar för alla typer av företag eftersom deras lösning går att skala upp enligt behov. Därmed kan både större aktiebolag och små enskilda firmor använda deras tjänster. En stor fördel med deras program är att allting sker molnbaserat och det innebär att man får en automatisk uppdatering, säkerhetskopiering och en god tillgänglighet oavsett var man befinner sig när man ska skicka iväg en faktura. 

  Fortnox används både av företagare själva men också av många redovisningsbyråer, så det finns möjlighet att integrera systemet med bolagets redovisningsbyrå om man vill göra själva faktureringen själv. 

  Fortnox ekonomitjänst består både av bokförings-, fakturerings- och löneprogram. Det går att välja att antingen endast köpa faktureringsprogrammet eller att till exempel kombinera det med bokföringsprogrammet. All fakturering sker digitalt och om man kombinerar programmet med bokföring så sker många av transaktionsöverföringarna per automatik, vilket sparar en hel del tid. 

  Om man väljer Fortnox betalar man en summa varje månad för tjänsterna. För 229 kronor får man både fakturering och bokföring, medan enbart fakturering kostar 109 kronor (per användare). Vill man inte använda Fortnox för bokföring kan man integrera faktureringsprogrammet med andra redovisningsprogram. 

  Företagare som vill kunna sköta faktureringen på språng kan ladda ner Fortnox app. I den går det att sköta mycket av företagets ekonomi. Oberoende av om man använder appen eller desktopversionen kan man välja mellan att antingen skicka fakturorna via e-post eller som e-fakturor. Behövs det är det också möjligt att skicka dem via vanlig post. Det finns ingen begränsning på hur många fakturor man kan skicka ut och det går även att hantera påminnelser.

  Fortnox har också en fakturaservice som du kan anlita för att få hjälp med administrationen. Om man gör det kommer Fortnox skicka fakturan till kunden och när den är betald bokförs den automatiskt. 

  Visma eEkonomi

  Visma har ett faktureringsprogram som är lätthanterligt och speciellt utformat för att passa för småföretagare. I fakturaprogrammet kan man skräddarsy sina fakturor och få full insyn i de betalningar som sker till företaget. Redan när man loggar in på startsidan får man en tydlig översikt av förfallna fakturor, fakturerade belopp och vilken försäljning bolaget har per månad. 

  Faktureringen sker online och det går att skapa och skicka fakturor antingen via sin dator eller Vismas app. Programmet har stöd för både RUT och ROT genom att man tar fram ett underlag som skickas in till Skatteverket när kunden har betalat fakturan. Vidare går det också att fakturera privatpersoner genom Kivra. 

  Visma eEkonomi fakturering låter dig skapa kontantnotor, kreditfakturor och kundfakturor. Det finns flera färdiga fakturamallar du kan använda dig av för att sedan justera dem så att de passar företagets grafiska profil. Har man återkommande fakturor går det att ställa in så att de skickas per automatik, allt för att minimera det administrativa arbetet företagare behöver göra.

  Om du köper Vismas faktureringsprogram betalar du 129 kronor i månaden. Det går också att testa programmet gratis i 30 dagar innan du avgör om det är rätt val för företaget. 

  Speedledger

  Speedledger har ett faktureringsprogram för småföretagare som är onlinebaserat. I programmet är det enkelt att skapa offerter, fakturor och följesedlar. Som kund får man också ett eget artikel- och kundregister så att det ska gå snabbare när man väl ska skicka en faktura. Programmet finns både som tillval till deras bokföringsprogram och som ett enskilt faktureringsprogram, och nya kunder får möjlighet att testa tjänsten gratis i 45 dagar innan man betalar för sig.

  Fakturorna som skapas i programmet kan antingen skickas via e-post till kunden, eller också kan man använda e-fakturor. För att kunna skicka en e-faktura behöver man uppge kundens PEPPOL-ID, eller deras GLN-nummer. Vidare har det här programmet flera funktioner som passar för dig som har andra faktureringsbehov, såsom att kunna erbjuda kunderna ROT- och RUT-avdrag och omvänd byggmoms. Det går även att skapa fakturor som ska skickas till kunder utomlands. 

  Fakturorna skapas från en färdig mall som automatiskt inhämtar all den information som en faktura behöver innehålla utöver kundens uppgifter, priser och vad det är fakturan gäller. När man har skickat en faktura får man en inbetalningsprognos och i den går det att hantera betalningspåminnelser om förfallodagen har passerat. 

  Företag som skickar ut likadana fakturor till flera kunder samtidigt kan använda funktionen för gruppfakturering. Det är något som exempelvis föreningar kan ha glädje av när det är dags att fakturera årets medlemsavgifter.

  Bokio

  Bokio är ett praktiskt faktureringsprogram med inbyggd bokföring. Det går att skapa, få betalt och bokföra utan några krångel med deras tjänst. Det finns både en kostnadsfri version som passar för små företag som har ett fåtal transaktioner och betalda tjänster för företag som vill ha automatiserade processer och flera valmöjligheter. 

  I de program man betalar för kan man anpassa fakturans utseende så att den ska stämma överens med företagets profil, medan man i gratisversionen endast har en standardmall man kan använda. Det som skiljer den kostnadsfria versionen åt från den man betalar för är att man gör allt arbete manuellt, så även bokföringen. Har man deras betalversion kommer alla fakturor som skickas prickas av och bokföras av sig själva när kunderna betalar. 

  Företagare som säljer tjänster som ger kunden rätt att använda ROT eller RUT kan skapa fakturor i systemet, skicka dem till kunden och därefter ansöka om att få en utbetalning från Skatteverket. I programmet går det enkelt att ladda ner en HUS-fil som Skatteverket behöver för att kunna betala ut pengar för utfört arbete. 

  Bokio Fakturaköp är en annan tjänst som det här företaget erbjuder. Det går ut på att man överlåter sina fakturor till Bokio och får betalt genast. Bokio kommer vara de som hanterar betalningarna från den egentliga kunden. En fördel med den här tjänsten är att man inte behöver bekymra sig för att få likviditetsproblem om kunden inte betalar i tid. När man har ett konto hos Bokio kan man sälja fakturan till dem när man är inloggad. 

  Sist och slutligen är Bokio ett passande bokföringsprogram om man har behov av att kunna skapa och skicka offerter till sina kunder. Offerterna kan laddas ner som PDF-filer eller skickas till kunderna via mail. Godkänner kunden offerten går det enkelt att konvertera den till en faktura i programmet. 

  24SevenOffice

  24SevenOffice har ett helt molnbaserat ekonomiprogram med inbyggt stöd för fakturering. Deras tjänster används både av små och större företag och de är uppskattade för sina automatiserade flöden och för att systemet kan integreras med bankkonton. I faktureringsprogrammet går det att skapa automatiserade processer för faktureringen och det i sin tur gör att arbetet blir mer effektivt och att man som företagare snabbare kan få betalt för sitt arbete. 

  Det finns flera fakturamallar och man kan även skapa sina egna mallar väldigt smidigt. Programmet stöttar alla fakturaformat och eftersom hela tjänsten är molnbaserad kan man skapa och skicka sina fakturor både när man är på kontoret och när man är på resande fot. 

  24SevenOffice integreras med företagets bankkonton och alla utbetalningar och inbetalningar blir automatiskt matchade med reskontra. Såväl kund- och leverantörskontra uppdateras i realtid och det gör att man kan kontrollera vilken status det är på in- och utbetalningar utan att behöva gå in på sitt bankkonto. Med 24SevenOffice går det också att addera bilagor till fakturorna, och som användare har man dessutom en tydlig översikt över kundernas information i ett alldeles eget register. När man ska skicka en faktura kan man inhämta kundens uppgifter direkt från registret. 

  Eftersom bokföringen hålls uppdaterad med Bokio kan man som företagare jobba i samma system som redovisningskonsulten man anlitat. Konsulten får tillgång till all den information man själv matar in och de fakturor man skickar utan att man behöver leverera dem separat. 

  För att använda 24SevenOffice kompletta tjänstepaket behöver man betala 150 kronor per månad och användare. I det kompletta paketet ingår allt från fakturering, automatisk bokföring och CRM till artikelregister, fillagring och fri support. 

  BL Fakturering

  Björn Lundén är ett programvaru- och kunskapsföretag som arbetar för att göra vardagen enklare för både medelstora och små företag. Det gör de genom sina effektiva programlösningar, praktiska verktyg för skatter och deklarationer, löner, personalfrågor och redovisning. Deras faktureringsprogram kan användas av såväl föreningar som enskilda firmor, handelsbolag och aktiebolag. I programmet går det att skapa och skicka iväg fakturor och man kan följa upp betalningar och skicka påminnelser. Systemet är uppbyggt för att företagare ska kunna skapa ett effektivt fakturaflöde för att därmed få mer tid över till att skapa flera intäkter i verksamheten. Det visar sig också på att det är enkelt för företaget och redovisningsbyrån att använda samma program då tjänsten är molnbaserad. 

  BL Fakturering går att koppla samman med andra system och det gör att man inte behöver mata in information manuellt. Programmet är bland annat kompatibelt med iZettlle, SEB, Handelsbanken, Jetshop och Lime. Man betalar inte mer för att göra kopplingarna utan de ingår i den månadskostnad man betalar för faktureringsprogrammet. 

  Det finns tre webbpaket man kan välja mellan, och man betalar mellan 149 och 349 kronor per månad beroende på vilket man väljer. För att kunna fakturera med programvaran behöver man åtminstone välja paketet som heter “Mer”. I det paketet ingår också en onlinekurs där man får lära sig mer om bland annat dokumentmallar och bokföring.

  Vill man enbart ha tillgång till fakturering finns det möjlighet till det. För 99 kronor i månaden kan man fakturera både på internet och via appen. Man får också:

  • Artikel- och kundregister
  • Offerthantering
  • Integration med BL bokföring
  • RUT- och ROT-hantering
  • Chattstöd och användarstöd

  Det andra alternativet kostar 129 kronor i månaden och det är ett installerat fakturaprogram. I det kan man hantera påminnelser, obetalda fakturor, kontantfakturering, programsupport, kassaflödesanalys och man får möjlighet till e-fakturering. 

  Vi hjälper dig att hitta rätt revisor

  Få erbjudanden från 3 bra leverantörer. Tjänsten är helt gratis och icke bindande.

  Edison

  Edison har ett bokföringsprogram med integrerad fakturering. Det finns inget särskilt program som endast täcker in faktureringen, utan det är något som tillkommer i bokföringsprogrammet om man väljer att köpa deras paket som heter Ekonomi Proffs. Att fakturera via det här programmet är enkelt och man har en stor frihet att utforma fakturorna på ett sätt som passar bolaget. Det finns bland annat möjlighet att skapa ett artikelregister där man lägger till alla fasta produkter eller tjänster man säljer, samtidigt som man kan skapa fakturor med egen text. 

  Utseendet på fakturorna som man skapar i programmet är väldigt stilrent, och det är möjligt att anpassa fakturans teckensnitt och lägga till företagets logga. Via programmet går det också att skicka ut betalningspåminnelser och att skapa inkassokrav. 

  Det går att testa Ekonomi Proffs gratis i 30 dagar innan man betalar för bokföringsprogrammet med tillhörande fakturering. Väljer man att köpa paketet kostar det 4 990 kronor och då ingår serviceavtal. Eftersom programmet innehåller såväl bokföring som fakturering och leverantörsfakturor kan man spara tid och undvika dubbelarbete.

  Vanliga frågor om faktureringsprogram

  Går det att jämföra faktureringsprogram innan man bestämmer sig?

  Om du inte är säker på vilket faktureringsprogram du ska välja kan vi rekommendera att testa sådana program som har gratis provperioder. Då får du väldigt snabbt en känsla för om programmet är något som passar för ditt företag.

  Finns det bokföringsprogram med fakturering?

  Ja. Många faktureringsprogram har även bokföring. Sådana program kommer underlätta redovisningen eftersom mycket av den bokföring man ska göra kan ske per automatik när en faktura blir betald. 

  Finns det gratis faktureringsprogram?

  Det finns flera kostnadsfria faktureringsprogram man kan använda sig av. Om man använder ett gratis fakturaprogram finns det ofta begränsningar. Exempelvis är det inte säkert att man kan ändra designen på fakturan, och man har sällan tillgång till ett komplett artikel- och kundregister.

  Ofta ställda frågor om faktureringsprogram

  Meldingsboble
  Vilka funktioner har ett faktureringsprogram?

  Funktioner som ingår i ett faktureringsprogram inkluderar skapande och skickande av fakturor, hantering av betalningar, rapportering till Skatteverket, samt en överblick över företagets ekonomi.

  Meldingsboble
  Varför använda ett faktureringsprogram?

  Att använda ett faktureringsprogram kan vara fördelaktigt eftersom det kan spara tid, minska risken för felaktigheter, samt ge en överblick över företagets ekonomi.

  Meldingsboble
  Finns det gratis faktureringsprogram tillgängliga?

  Ja, det finns gratis faktureringsprogram tillgängliga, men de kan ha begränsade funktioner och begränsad stöd jämfört med betalade program.

  Meldingsboble
  Hur väljer man det bästa faktureringsprogrammet för sitt företag?

  För att välja det bästa faktureringsprogrammet för sitt företag, bör man jämföra funktioner och priser från flera program, samt kontrollera deras användarvänlighet och erfarenheter från tidigare användare.