Fortnox – betyg, pris, innehåll och omdöme

Senast uppdaterad: 20 april 2023
Bilde

  Fortnox är en plattform för företag och de har verktyg som underlättar allt från löneutbetalning till bokföring och finansiering. Den affärsidé bolaget arbetar med är att skapa lösningar som hjälper samtliga företagare framåt, oavsett vilket mål man har med verksamheten. Fortnox vill finnas med från dröm till verklighet, och därför har de utvecklat produkter och tjänster som hjälper dig som vill starta företag lika mycket som de finns till för dig som har ett etablerat företag och vill expandera och utvecklas. Det här är i sig någonting som är positivt med Fortnox, att de har lagt ner tid på att finnas till för alla slags företagare oavsett hur stor omsättningen är eller var man befinner sig i verksamhetens utveckling. Det finns lösningar för alla.

  Vi hjälper dig att hitta rätt revisor

  Få erbjudanden från 3 bra leverantörer. Tjänsten är helt gratis och icke bindande.

  Det här betyder att Fortnox inte bara har många administrativa tjänster som underlättar den delen av företagandet, utan att de också har andra lösningar som en del av sin företagsplattform. Och de är alla sådana lösningar som hjälper verksamheten att ta ett steg framåt.

  Fortnox olika tjänster är skalbara i takt med att företagets verksamhet förändras. I dagsläget är det över 400 000 företag som valt att använda sig av bolagets lösningar, vilket tyder på att det här är en stabil aktör på marknaden som verkligen gör sitt jobb med att göra företagslivet enklare. Vidare är det också många redovisningsbyråer som använder sig av Fortnox, och deras tjänster är helt molnbaserade, något som innebär att det är enkelt att integrera redovisningsbyråns arbete med bolagets egna administrativa process.

  Fortnox bokföringsprogram

  Fortnox har ett onlinebaserat bokföringsprogram som innehåller många smarta lösningar. Programmet kommer både göra att bokföringen går att utföra enklare och att den blir roligare. Det går att använda Fortnox för bokföring oberoende av vilken slags bolagsform man har, hur stor verksamheten är och hur många transaktioner som sker varje månad.

  Utöver att Fortnox har bokföringsprogram som lämpar sig för företag har de även tjänster som passar bra för föreningar.

  Automatiserad bokföring med Fortnox

  En stor del av bokföringen med Fortnox går att automatisera, vilket innebär att flera processer sker i bakgrunden utan att du behöver göra något själv. Bokföringen sker alltid i realtid och du har tillgång till den när du är inloggad på dina sidor. Det här är möjligt eftersom Fortnox går att koppla samman med alla de stora bankerna i Sverige, och det bådar för ett mer automatiserat betalnings- och bokföringsflöde.

  Implementerar du en automatisk bankkoppling med Danske Bank, SEB, Handelsbanken eller Länsförsäkringar kommer en stor del av samtliga ut- och inbetalningar bokföras automatiskt. Fortnox arbetar också kontinuerligt på att skapa integrationsmöjligheter med flera banker för att företag som använder någon annan aktör ska kunna åtnjuta samma fördelar.

  Molnbaserad bokföring och mobilapp

  Fortnox bokföringsprogram finns online. Det betyder att du kan kontrollera och göra bokföringen så länge du har en internetanslutning. Det finns inget behov av att ladda ner någon extern programvara till din dator för att ta hand om det administrativa arbetet. Vidare har Fortnox också en app för mobila enheter. I den går det att attestera, registrera och betala leverantörsfakturor. Det är även möjligt att ladda upp kvitton till bokföringen i appen. Allt det här underlättar för dig som företagare eftersom du exempelvis kan fotografera kvitton och spara dem direkt i mobilen, utan att behöva föra över uppgifterna manuellt eller via en scanner.

  Du kan naturligtvis också använda Fortnox bokföringsprogram i datorn, och oberoende av från vilken enhet du loggar in i programmet så får du en överblick över företagets aktuella ställning när du loggar in. Det är även möjligt att inhämta mer ingående rapporter om så behövs.

  Fortnox bokföringsprogram och integreringar

  Fortnox är kompatibelt med ett hundratal system och i bokföringsprogrammet kan du ha en integrationslicens som gör att du kan koppla samman programmet med över 400 program från tredje part. Det kan till exempel handla om kassasystem eller bokslutsprogram. Genom att addera de integrationer som just ditt företag använder sig av i vardagen får du en administrativ helhet där alla delar samarbetar med varandra för att på det sättet spara tid för dig och minimera risken för att någonting i redovisningen blir fel.

  Fakturera online med Fortnox

  En sak som Fortnox gör är att erbjuda olika lösningar till sina kunder. Målet med det är att alla ska kunna ta del av de tjänster som de faktiskt behöver, men också att kunna paketera ihop ett förmånligt paket om det är så att det finns ett behov av flera produkter. En produkt som Fortnox har är ett faktureringsprogram online. Med det går det enkelt att ta betalt av kunder, och hela processen med att skapa och skicka en faktura sker digitalt. 

  Bild på dator och mobil med Fortnox faktureringsprogram

  Det går att fakturera via e-faktura eller e-post om man använder Fortnox som faktureringsprogram, och det går också att skicka fakturor via vanlig post. Använder du bolagets faktureringsprogram kan du skicka hur många fakturor som helst varje månad, och det finns även möjlighet att hantera påminnelser och inbetalningar. Via din egen kundportal får du en tydlig överblick över alla dina fakturor och var de ligger i processen, och väljer du att använda fakturerings- och bokföringsprogrammet tillsammans kan samtliga transaktioner bokföras per automatik.

  Påminnelse- och inkassohantering

  För att ett faktureringsprogram ska anses som bra så ska det finnas möjligheter att överlåta eller automatisera påminnelse- och kravhanteringen. Det är möjligt att göra med Fortnox. Med deras program tar det inte någon extra tid av dig som företagare att se till att en betalningspåminnelse skickas iväg, och är det så att ärendet inte löser sig efter det så är de även pålitliga att ta över inkassoärenden.

  Integrera faktureringen med andra system

  En smidig sak med Fortnox är att faktureringsprogrammet går att integrera med flera andra system. Har du en webbshop kan du exempelvis integrera programmet med den och därmed kunna erbjuda dina kunder att betala på faktura. Det är inte bara bra för dina kunder utan även för dig som företagare eftersom faktureringen kan ske automatiskt, samtidigt som du kan erbjuda dina produkter eller tjänster till flera kunder. 

  Fakturera i mobilen

  Det här med att skicka fakturor ska vara enkelt och smidigt. Att behöva föra in varje uppgift på fakturan manuellt är en process som tar väldigt mycket tid och därför krävs det att ett bra faktureringsprogram kan automatisera stora delar av flödet. Det är precis det du kan göra med Fortnox faktureringsprogram. Det går till och med att fakturera direkt i appen. Uppgifterna du behöver hämtar du in från kund- och artikelregistret och du kan således både skapa och skicka en faktura via appen. Det går även att hantera påminnelser via appen. I och med det här är det relativt enkelt för dig som företagare att hantera alla delar av faktureringen oavsett om du är på kontoret eller iväg på en arbetsresa och inte har tillgång till din vanliga dator.

  Fakturering med RUT och ROT

  Med Fortnox kan du som erbjuder tjänster som är berättigade till RUT och ROT enkelt addera avdragen på fakturan. Programmet har koll på personnummer, vad Skatteverket ska stå för och vad kunden ska betala. När du väl har fått betalt för en faktura som innehåller ett av skatteavdragen kan du skapa en fil direkt i programmet som sedan skickas in till Skatteverket. Det här betyder alltså att du undkommer en hel del manuellt arbete med RUT och ROT och att faktureringsprogrammet sköter en hel del av jobbet åt dig. Eftersom det är väldigt viktigt att filen som skickas till Skatteverket är korrekt och att fakturan som går ut till kund blir korrekt så är det här ett stort plus i vår Fortnox recension.

  Avtalsfakturor – ett sätt att underlätta återkommande fakturor

  Om man som företagare har återkommande fakturor, alltså likadana fakturor man skickar på regelbunden basis till samma kunder, är det ganska tidskrävande att behöva skapa varje faktura manuellt för sig. Därför är det glädjande att Fortnox faktureringsprogram inte har det problemet, utan i det programmet går det att skapa återkommande fakturor som skickas per automatik. När man har fyllt i uppgifter om hur fakturan ska skickas, till vem, och vad den ska innehålla så sköter programmet resten.

  Fortnox löneprogram

  Om man som företagare har anställda är det A och O att samtliga arbetstagare får sin lön i tid, att allting är korrekt och att all rapportering till myndigheter sker enligt gällande lagstiftning. Fortnox har två olika löneprogram och vilket som är bäst lämpat handlar om vilka behov du har. Det som är gemensamt för dem båda är att de kommer underlätta lönehanteringen och -utbetalningen avsevärt.

  Bild på dator och mobiltelefon med Fortnox löneprogram

  Till lönehanteringen finns det tilläggstjänster som syftar till att underlätta allting ännu mer som dig för företagare och arbetsgivare. Det finns bland annat ett tillägg som heter Lön Personlig, och med det tillägget så är det de anställda själva som rapporterar in sin frånvaro och närvaro. Det man som arbetsgivare sedan gör är att godkänna rapporteringen, men det finns alltså inget behov av att mata in varje enskild arbetstagares uppgifter om tid själv. Som du säkert förstår är det här i sig något som sparar en stor mängd tid.

  Digitala lönebesked med Fortnox löneprogram

  På samma sätt som det är viktigt att alla anställda får en korrekt lön är det viktigt att de också har tillgång till sitt eget lönebesked. Det löneprogram som Fortnox har skickar ut alla lönespecifikationer digitalt i appen eller via webben. Det här gör att de är enkla att komma åt och spara både för dig som arbetsgivare och för dina anställda. Att lönebeskeden finns samlade digitalt gör att du har en bättre överblick och att det minimerar frågor från dina anställda. Alla besked skapas dessutom automatiskt utifrån de uppgifter och rapporteringar som matas in i systemet. Kort och gott är hela programmet skapat för att göra så många delar som möjligt av löneutbetalningen automatiska.

  Utöver det finns det också stöd för att skicka arbetsgivardeklarationer till Skatteverket direkt i programmet.

  Att sälja fakturor till Fortnox

  Förutom att Fortnox har programlösningar för dig som vill bokföra, fakturera eller betala ut löner är det också möjligt att sälja fakturor till bolaget om du så önskar. Fördelen med att sälja fakturor är att du får betalt snabbare och överlåter betalningskravet till någon annan. I och med det kan det gå att förbättra likviditeten för ditt eget bolag. Som kund binder du inte upp dig till att sälja samtliga fakturor till Fortnox, utan du är fri att välja själv när du gör det. Bara det här i sig är en väldigt positiv sak eftersom du har en möjlighet att överlåta arbetet till andra när du har andra saker att ta itu med, eller när du snabbt måste få betalt för de fakturor du har skickat. Använder du den här tjänsten har du pengar på ditt konto redan nästa bankdag.

  Fortnox pris

  Som vi varit inne på har Fortnox flertalet olika tjänster och produkter och vad det kostar att anlita bolaget beror naturligtvis på vilka produkter du använder. Det går att köpa varje lösning separat för sig, men det går även att baka ihop dem till enheter enligt följande prismodeller. 

  Kom igång med Fortnox företagsplattform. Helt molnbaserat, alltid fri support.

  Det är en stor fördel att det med Fortnox går att paketera ihop de lösningar man faktiskt har behov av. Det gör att man aldrig kommer betala för mycket, eller betala i onödan för tjänster man egentligen inte har någon glädje av. Självklart går det också att ta kontakt med Fortnox om det är så att företaget har speciella behov och önskemål, för att se om det finns en specialanpassad lösning. I de lägena gäller inte de standardiserade priserna utan då får man ett unikt erbjudande utifrån just de behov som faktiskt föreligger.

  Vi hjälper dig att hitta rätt revisor

  Få erbjudanden från 3 bra leverantörer. Tjänsten är helt gratis och icke bindande.

  Fortnox recension – vårt slutgiltiga omdöme

  Fortnox har länge varit omtalat bland företagare, och av erfarenhet vet vi att det är många som använder sig av dem för att underlätta allt administrativt arbete. Dessvärre är ju det administrativa arbetet en stor del av en företagares vardag och att därför ha verktyg som gör det så smidig som möjlig är en väldigt viktig sak.

  Det förtroende Fortnox har fått av så många företagare vittnar om deras professionalism och välfungerande tjänster, och när vi har granskat deras utbud kan vi inte annat än att hålla med om att det finns mycket bra att hämta. Speciellt bra är de molnbaserade lösningarna och appen de använder sig av. Det blir allt viktigare att kunna sköta ärenden i telefonen och när man inte har laddat ner någon programvara till datorn, och det är precis det som Fortnox möjliggör med sina program. En annan fördel med tjänsten är att det går att skräddarsy sitt upplägg av tjänster på det sätt man själv behöver och vill. Man behöver inte använda alla tjänster om det inte finns ett behov av dem, samtidigt som man kan skräddarsy sina program för att passa ens önskemål. 

  I grund och botten är Fortnox ett pålitligt och etablerat val av leverantör inom administrativa ekonomiska tjänster, och det är troligt att du kommer bli väldigt nöjd om du väljer att använda deras olika program för att spara tid i företaget.