Så köper du bil på företaget för att spara pengar

Senast uppdaterad: 21 april 2023
Så köper du bil på företaget för att spara pengar

  För många som har ett företag är en bil en viktig del för att man ska kunna bedriva verksamheten. Om du har ett företag som behöver en bil kan du välja att köpa en bil på företaget för att därmed spara pengar och inte behöva belasta din privata ekonomi. Att köpa bil på företaget går att göra på flera olika sätt. Det finns bland annat förmånsbilar, leasingbilar och tjänstebilar.

  I den här guiden går vi igenom vad de olika biltyperna innebär. Vi kommer också berätta lite mer om vad du kan tänka på när företaget ska köpa bil så att det blir ett så ekonomiskt smart köp som möjligt.

  Vi hjälper dig att hitta rätt revisor

  Få erbjudanden från 3 bra leverantörer. Tjänsten är helt gratis och icke bindande.

  Förmånsbil och tjänstebil

  Man pratar ofta om antingen tjänstebilar eller förmånsbilar. Oberoende av vilken slags bil det är du väljer så går det att göra avdrag för de kostnader som bilen innebär. Skillnaden är dock om det är företaget eller du som privatperson som är den som ska göra de avdrag du har rätt till. 

  Det kan också vara bra att känna till att om du som har ett företag både kommer använda bilen privat och i ditt arbete så kan det bli klurigt att välja vilken av de två olika biltyperna som är bäst. Då måste du vara extra noga med att fundera på vad som gör att du faktiskt kan spara pengar. 

  Vad är en tjänstebil?

  En tjänstebil är ett fordon som ägs till fullo av ett företag. Bilen ska dessutom användas i verksamheten. De kostnader som finns med bilen betalas av företaget, men man kan göra skatteavdrag för att det på det sättet ska bli billigare för företaget. En tjänstebil går att använda för privat bruk men bara till en viss del. Som regel brukar man räkna med att tjänstebilen får användas privat som mest tio gånger årligen. Det är något att känna till eftersom det kan vara svårt att hålla koll på antalet gånger man använt bilen för privat bruk. Att ha en tjänstebil innebär att man får en så kallad förmånsbeskattning.

  Vad är en förmånsbil?

  En förmånsbil är ett fordon som företaget leasar eller äger. Som förmånstagare kan du som privatperson använda fordonet utan några begränsningar för ditt privata bruk. Du kan också använda bilen i ditt jobb.

  En förmånsbil är skattepliktig eftersom den kommer betraktas som att den är ett tillägg på den lön du får utbetald. Då är det alltså du som privatperson som betalar skatt för bilen. Det finns också någonting som kallas för personalbil. Det är något du kan ha om du är anställd och samtidigt betalar alla kostnader som är förknippad med fordonet i och med avdrag på din bruttolön. 

  Om du använder en förmånsbil i ditt arbete och betalar alla bensinkostnader själv kommer du ersättas med ett fast bestämt belopp per mil du kör. Det är det som kallas för milersättning och den ersättningen är en kostnad som ska tas ut från företaget. 

  Vad är en privat bil?

  En privatbil är ett fordon som du har leasat eller köpt som privatperson. Ifall du använder en leasingbil i arbetet och inte drar av några kostnader för fordonet på själva företaget får du en viss ersättning per kilometer och mil. Den ersättningen är lika stor oberoende av vilket drivmedel bilen använder, vilket skiljer sig från om det är en förmånsbil där drivmedelssorten avgör ersättningen. 

  Hur köper man bil på företaget billigast möjligt?

  Det finns ett par saker som spelar in när du ska avgöra hur du köper en bil på företaget så att du sparar pengar. Det allra viktigaste är vad bilen kostar och hur mycket fordonet används privat jämfört med i jobbet. 

  Desto mindre bilen körs privat och desto billigare den är ju lägre blir skillnaden ekonomiskt sett mellan att ha en tjänstebil och en förmånsbil. I de allra flesta fallen brukar det dock gälla att en tjänstebil är billigare men det gäller alltså att göra en kalkyl på det för att vara säker på att det också gäller i din situation. 

  Ett företag kan också göra avdrag för den värdeminskning som bilen får i takt med att den blir äldre. Det kan däremot inte en privatperson göra. Därför tjänar man ofta mer på att välja en tjänstebil, åtminstone om man ska köpa en något dyrare bilmodell som dessutom kommer bli använd för privat bruk. 

  Välj rätt bilmodell till företaget för att spara pengar 

  Utöver att du behöver veta vilken slags företagsbil du ska ha för att spara pengar måste du också naturligtvis välja en bil som lämpar sig för företagets verksamhet. Har du en byggfirma behöver du ju antagligen en skåpbil som rymmer alla verktyg du måste ha med dig i det dagliga arbetet. Kör du längre sträckor på landsbygden är det inte alltid så smart att välja en elbil eftersom det kan vara svårt att hitta laddningsplatser. Gå igenom vilken slags bil du behöver och kartlägg därefter vad som blir billigast för företaget vad gäller drivmedelskostnader och användning.

  Spara eller låna till företagsbil?

  Du sparar aldrig pengar genom att göra ett ogenomtänkt köp när du ska ha en företagsbil. För en del företagare kan det vara ett måste att låna pengar för att kunna skaffa en bil. Det handlar framförallt om sådana företag som är beroende av bilen för att komma igång med själva verksamheten. Om du däremot redan har en verksamhet eller en företagsbil, eller om du inte är beroende av att ha ett fordon, ska du tänka två gånger innan du lånar pengar för att köpa en företagsbil. Om du har svårt att betala tillbaka ditt gamla lån, eller har tidigare betalningsanmärkningar kan du klicka här för att ansöka om ett omstartslån.

  Du betalar alltid räntor på ett lån och det kan bli dyrt i det långa loppet. Vet du att du kan betala tillbaka lånet inom kort behöver det inte nödvändigtvis bli en dyr affär men om du inte vet när investeringen kommer ge avkastning är det viktigt att fundera inte bara en, utan två eller tre gånger, på om det är värt att ta ett lån för att köpa bil till företaget. 

  När du har köpt en företagsbil

  När du väl har tagit ett beslut om att köpa eller leasa en företagsbil är det mycket klokt att investera i en GPS att ha i bilen. En bra GPS kommer kunna spåra exakt hur och var bilen används. Det kan också göra det lättare ifall det är så att du kommer använda fordonet både i tjänsten och för privat bruk. Med en GPS går det mycket lättare att spåra bilen om du skulle ha oturen nog att den blir stulen. 

  Avdrag du har rätt att göra för en bil i företaget

  Har du en bil i företaget eller någon annan näringsverksamhet är det Skatteverket som har de gällande riktlinjerna för vilka avdrag du kan göra. Samtliga kostnader som rör driften är avdragsgilla förutsatt att fordonet är bokfört som en tillgång i näringsverksamheten. Kostnader som rör driften kan som exempel vara vinterdäck, underhåll, service eller drivmedel. 

  Hur man ska rapportera avdragen kan skilja sig åt men vanligtvis görs det genom att man gör ett avdrag genom värdeminskningen. Är det istället en leasad bil får man avdrag för leasingkostnaden.

  Vi hjälper dig att hitta rätt revisor

  Få erbjudanden från 3 bra leverantörer. Tjänsten är helt gratis och icke bindande.

  Tänk på detta innan du köper bil på företaget för att spara pengar

  Som du säkert har lagt märke till finns det ett par saker du måste tänka på innan du köper bil på företaget, framförallt om du köper bil på företaget för att spara pengar. När det börjar närma sig ett köp måste du kartlägga vad som är mest ekonomiskt fördelaktigt. Det gäller alltså att du vet vilken slags företagsbil du ska ha. Börja med att räkna på hur mycket du kommer använda bilen privat och jämför efter det olika möjligheter med varandra för att se vad som är prismässigt smartast. 

  Det finns alltså inte ett enstaka tydligt svar på vad som är det smartaste för alla företag när det gäller köp av företagsbil. Eftersom alla företag är olika kommer olika regler appliceras och det innebär att ett alternativ som är bra för något bolag kan vara det sämsta för något annat. 

  Behöver du mer vägledning inför köpet av bil är vår rekommendation att du vänder dig till Skatteverket för att få tydliga instruktioner om de olika skattereglerna. De är experter på området och som företagare ska du aldrig vara rädd för att ringa dem en gång extra för att kontrollera hur någonting ligger till. 

  Lycka till med ditt köp av bil till företaget!

  Ofta ställda frågor om företaget

  Meldingsboble
  Är det möjligt att dra av momsen på bilens inköpspris?

  Ja, om bilen används minst till 50% i företagets verksamhet är det möjligt att dra av momsen på bilens inköpspris.

  Meldingsboble
  Hur fungerar avskrivningar på en företagsbil?

  En företagsbil skrivs av över en viss period, vanligtvis fem år. Avskrivningarna är en kostnad som dras av i företagets resultat, vilket minskar företagets skattepliktiga inkomst.

  Meldingsboble
  Vad innebär förmånsvärdet för en förmånsbil?

  Förmånsvärdet är det värde som anges för den privata användningen av förmånsbilen. Det beräknas utifrån bilens nybilspris och används för att fastställa förmånsskatten som den anställde ska betala.

  Meldingsboble
  Vilka faktorer bör man tänka på vid val av företagsbil för att maximera besparingar?

  För att maximera besparingar bör man välja en bil med låga driftskostnader, låga koldioxidutsläpp och en låg skattesats för att minimera förmånsvärdet och därmed förmånsskatten.