Visma eEkonomi: Recension och omdöme (Uppdaterad 2023)

Senast uppdaterad: 20 april 2023
Bilde

  Visma är en av de ledande mjukvaruleverantörerna till företag i Sverige. Med deras tjänster kan du som företagare hantera mängder av administrativa uppgifter automatiskt, till ett bra pris och utan att behöva avsätta tid på sådant du egentligen inte vill. Visma har flera olika program och funktioner som kan komma väl till hands oberoende av vilken bransch du arbetar inom. De har utöver det tjänster som är utformade för att passa för företag av olika storlekar, från det lilla enmansföretaget till den stora koncernen.

  Vi hjälper dig att hitta rätt revisor

  Få erbjudanden från 3 bra leverantörer. Tjänsten är helt gratis och icke bindande.

  Visma eEkonomi – bokföring

  Visma eEkonomi är ett bokföringsprogram som ser till att bokföringen sker på ett tryggt och säkert sätt, och framförallt att mycket av arbetet kan automatiserar, vilket självklart betyder att det blir betydligt mycket enklare. Visma har en app som man kan ladda ner och använda för bokföringen, och genom den är det enkelt att direkt få uppdatering om vilka företagets siffror är. Bokföringen sker online och det finns funktioner såsom automatiserad bokföringshjälp och fakturering så att alla de uppgifter som rör det administrativa arbetet ska vara enklare att sköta. 

  Visma har lösningar som passar för olika slags företag. Gör du bokföringen själv, vill du ha ett program installerat på datorn eller uteslutande arbeta i molnet? Vad du än önskar så kan Visma lösa det. Det finns både färdiga bokföringspaket och möjlighet att få en lösning som är skräddarsydd efter ditt eget företagets unika behov. Bokföringssystemet är klassat enligt ISO 27001 vilket innebär att företagets data är i trygga händer och skyddat mot intrång. I bokföringsprogrammet ingår även bankkoppling så att samtliga affärshändelser kan föras in automatiskt i bokföringen.

  Självklart går det att integrera programmet med företagets bankkonton och det är en nödvändighet för att det faktiskt ska gå att bokföra mer automatiskt och mindre tidskrävande. Med den funktionen så kan affärshändelser adderas till bokföringen per automatik och det enda man behöver göra är att godkänna dem.

  Visma eEkonomi – fakturering

  Eftersom Visma har gjort sig kända för att ha mjukvarulösningar för alla delar av det administrativa arbetet går det också att använda deras tjänster för en smidigare fakturering. Att kunna fakturera enkelt och att vara säker på att man också kan följa upp sina fakturor är A och O för att ett företag ska vara välfungerande. Kan man inte skicka fakturor går det kort och gott inte heller att få betalt och att kunna finansiera verksamheten.

  Visma eEkonomi fakturering är ett faktureringsprogram som passar bra för dig som har ett litet aktiebolag eller en enskild firma. Du kan antingen fakturera i mobilen eller via datorn, och i programmet går det att skräddarsy alla fakturor och hantera alla kunder. Använder du faktureringsprogrammet har du också en översikt av samtliga fakturerade belopp, vilka fakturor som förfallit till betalning och hur företagets försäljning har sett ut månad till månad. Att det är så pass enkelt som det är att fakturera i mobilen är något som underlättar avsevärt. Det är inte alla mjukvaruleverantörer som förstått betydelsen av att även möjliggöra sådana funktioner till personer som inte sitter framför sin dator.

  Visma eEkonomi Fakturering låter dig skapa kreditfakturor, kundfakturor och kontantnotor och givetvis bestämmer du själv hur fakturan ska utformas och se ut. Det finns flertalet färdiga mallar som kan justeras för att passa företagets egna grafiska profil. Programmet har stöd för RUT och ROT och möjliggör att skicka ut återkommande fakturor på regelbunden basis automatiskt.

  Offert och order

  Till Vismas faktureringsprogram finns en tilläggstjänst som heter Offert & Order. Precis som namnet antyder innebär det att du kan skapa offerter och skicka dem till dina potentiella kunder direkt i programmet. Om det är så att kunden sedan väljer att godkänna offerten så kan du enkelt omvandla den till en order och även en faktura. 

  För dig som företagare innebär den här funktionen att du kan ge ett mer seriöst intryck till dina kunder och att du har möjlighet att slutföra flera affärer. Många vill på förhand veta vad ett visst arbete kommer kosta, och eftersom du så smidigt kan göra om en offert till en faktura så sparar du stora mängder tid.

  Om det är så att ditt företag använder ett ekonomisystem finns det rutiner för faktureringen i Visma. Genom det blir fakturorna skapade och skickade och därefter avprickade mot reskontra. För stora företag finns det möjlighet till elektronisk order- och fakturahantering från Scancloud, som är ett säkert alternativ som ofta kan sänka kostnaderna för administrationen.

  Mindre företag kan enkelt använda Visma för att skapa och skicka fakturor, addera RUT och ROT, fakturera flera kunder samtidigt och integrera systemet med Vismas bokföringsprogram.

  Pris för Visma bokföring och fakturering

  Som företagare väljer du själv vilka av Vismas lösningar du vill använda. Du vet alltid på förhand vad den totala månadskostnaden kommer vara för de tjänster du har valt. Antingen går det att köpa tjänsten för fakturering eller bokföring separat, eller att kombinera dem med varandra. Att använda dig av såväl fakturerings- som bokföringsprogrammet öppnar upp för möjligheterna att ytterligare minska den tid du behöver lägga ner på att ta hand om redovisningen.

  Vidare är det även möjligt att använda Visma eEkonomi med ännu fler funktioner än enbart bokföring, fakturering och bankkoppling. Det alternativet underlättar avsevärt för företag som vill optimera sin verksamhet och tid. Då ingår även deklarationer, budgetering, rapporter, offerter och order.

  Om du är osäker på vad du ska välja och ifall bokföringsprogrammet är det som kommer att vara bäst för ditt företag kan du testa Visma gratis i 30 dagar. Leverantören ger alla kunder öppet köp i en månad och återbetalning om man inte är nöjd.

  Visma lönehantering

  För att anställda ska få sin lön i tid behöver man ha en lönehantering. Till det området hör inte bara om att betala ut löner, utan även att hantera andra saker såsom tidrapportering, utläggshantering, övertider, komptider och frånvaro. Visma har flera lösningar för lönehantering.

  Visma Lön Smart

  Visma Lön Smart är ett webbaserat lönehanteringsprogram. Antingen kan du rapportera tider, eller också gör alla anställda det själva, och det här kan göras löpande under månadens gång. När det närmar sig löneutbetalningen är allt du själv behöver göra att markera löneutbetalningen och sedan sköter sig allt automatiskt. Detta gäller även skatteberäkningar. Samtliga anställda får sina lönebesked skickade till sig digitalt antingen via Kivra, i appen eller på nätet.

  I det här systemet ingår även:

  • Automatisk beräkning av semester
  • Automatiskt beräkning av frånvaro
  • Automatisk arbetsgivardeklaration till Skatteverket
  • Löneutbetalning via bank

  Om du kombinerar lönehanteringssystemet med Visma eEkonomi bokföring kommer dessutom samtliga löneutbetalningar automatiskt bokföras. Använder du istället ett annat program för bokföringen kan du ladda ner en sie-fil som laddas upp i det programmet. Behovet av att manuellt bokföra löner kan alltså minimeras genom att använda bokföringsprogrammet från Visma. Arbetsgivardeklarationerna som månatligen ska skickas in till Skatteverket kan du skicka in direkt via löneprogrammet med ett enda klick.

  Visma Lön Smart har ett pris på 249 kronor / månad, därtill tillkommer en kostnad per anställd på 15 kronor och uppåt.

  Visma Lön 600

  Visma Lön 600 är ett mer omfattande program för lönehantering än Visma Lön Smart. Det här är rätt val för företag som vill ha flera funktioner och en utökad funktionalitet. Utöver det som ingår i det andra paketet följer detta med:

  • Filhantering för löneutbetalningar och bokföring
  • Stöd för arbetstidskonto
  • Stöd för arbetstidsförkortning
  • Rapportering till Collectum, Fora, SCB, Svenskt Näringsliv och ByggLösen
  • Automatisk retroaktiv löneuträkning
  • Stöd för Detaljhandelns avtal och Teknikavtalet IF Metall

  Visma Lön 600 kostar från 5 995 kronor samt har en engångskostnad som börjar på 794 kronor.

  Vismas lönehanteringssystem lämpar sig för alla företag med anställda

  Att Visma har flera lönehanteringssystem innebär att det finns alternativ som passar för alla slags företag. Det går dessutom att koppla på eller avsluta flera funktioner i takt med att de behov som finns förändras. Vismas lönehanteringssystem går att integrera med flertalet andra program och system, däribland projekthantering och bokföring. Möjligheterna till integration är något som är viktigt för att man verkligen ska kunna uppnå ett så smidigt arbetsflöde som det bara är möjligt.

  Använder du Vismas lönesystem kommer du hela tiden ha tillgång till uppdaterade och korrekta skattetabeller. När dessa uppdateras hos Skatteverket sker det även i systemet så att samtliga skatteavdrag som ska göras blir korrekta.

  Enkel lönehantering för de minsta företagen

  Om du har ett litet företag och inte behöver ett separat lönesystem kan du som använder Visma eEkonomi ändå sköta en del av arbetet. I programmet anger du de anställdas arbetade timmar och vilken lön de ska ha, och så räknar programmet ut arbetsgivaravgifter och skatt. Samtliga uppgifter går direkt in i bokföringen. Den här funktionen kostar 35 kronor per lönebesked.

  Visma kundtjänst och support

  När man använder någon annans mjukvara för att underlätta redovisningen är supporten och kundtjänsten något som är avgörande. För att en leverantör ska få de allra bästa betygen så krävs det att det går snabbt och enkelt att få kontakt och stöd när det behövs, oavsett vad ärendet handlar om. Det är glädjande att se att det är något Visma har tänkt på. 

  De har ett väldigt stort kunskapsbibliotek där de samlat svar på många vanliga frågor, där de har instruktionsfilmer och annan information som kan behövas som företagare när man ska ta itu med redovisningen, faktureringen eller lönehanteringen. Utöver det finns det dessutom en bemannad support som du kan nå för att få prata med en riktig person som är insatt i den programvara ditt företag använder. Samtliga tjänster som Visma erbjuder har olika öppettider, och det innebär också att du som betalar lite mer för premiumabonnemangen har en kundtjänst utöver det vanliga.

  Det som är det allra bästa med kundtjänsten på Visma är att den verkligen är dedikerad. De tar sig an både stora och små problem och oberoende av vad man har för ärende så får man skräddarsydd och personlig hjälp. Mer än så kan man faktiskt inte önska, och det är givetvis något som därför också höjer vårt Visma omdöme.

  Vi hjälper dig att hitta rätt revisor

  Få erbjudanden från 3 bra leverantörer. Tjänsten är helt gratis och icke bindande.

  Vårt slutgiltiga Visma omdöme

  Att Visma har blivit så pass stort och använt som de är förvånar knappast någon. Deras tjänster är intuitiva, tydligt framtagna för att göra allting enklare för företag och för att automatisera så stor del av det administrativa arbetet som det bara går. Samtliga av deras mjukvaror fungerar smärtfritt och de har tydligt följt med i den digitala utvecklingen bland annat genom sina praktiska appar där man kan sköta mängder av ärenden. Tiden när man behövde sitta framför sin dator på kontoret för att bokföra och fakturera är förbi om du väljer att använda Visma.

  En annan stor fördel med Visma är att deras tjänster fungerar för företag i varierande storlekar. De har paket som passar för små företag och andra tjänster som är lämpade för stora koncerner och aktiebolag. Att de dessutom kan skräddarsy tjänster för att de ska passa perfekt för de behov som faktiskt föreligger är ett enormt stort plus i kanten.

  Sist och slutligen är Visma en trygghet eftersom det går att prova deras tjänster gratis till en början. Det här inger ett stort förtroende för företaget eftersom ett bolag som inte litar på sina egna produkter knappast gör på det viset. Men det gör Visma, och eftersom du kan prova bokföringsprogrammet utan att betala ett öre under de första 30 dagarna om det är så att du inte är nöjd så finns det bara saker att vinna på det. Vi vill med det sagt avsluta vår Visma recension med att ge ett av de högsta omdömen vi någonsin har gett om dylika tjänster.